Muziekles

Muziek: een hobby voor het leven

Jong of oud, muziek maken is voor iedereen. En niets is leuker dan samen muziek maken! Jonge beginners maken kennis met muziek bij Harmonie Kids. Daarnaast bieden we instrumentale lessen door professionele docenten. Na een paar muzieklessen kun je al aansluiten bij de Kleine Harmonie, waar je leert samenspelen in een orkest.

Opleiding door vakdocenten

Direct samen muziek maken

Instrument kosteloos in bruikleen

Hout- en koperinstrumenten en slagwerk

muziekles harmonie katwijk

Muziekles bij Harmonie Katwijk

Wil jij of je kind meespelen in het aspirantenorkest en uiteindelijk in het Grote Orkest? Volg dan muziekles bij een van de professionele docenten via Harmonie Katwijk. Voor ieder instrument kun je een gratis gratis proefles doen, zodat je kunt kijken of het instrument bij je past. Ook kun je een introductiecursus van 6 lessen doen, om wat langer te proberen en te kijken of het instrument en de lessen je bevallen. De lessen zijn erop gericht dat leerlingen kunnen aansluiten bij het Grote Orkest. De kwaliteit van de lessen en plezier staan hierbij voorop. Klik hier voor de tarieven.

jeugdfonds cultuur

Een muziekinstrument kiezen

Bij Harmonie Katwijk heb je de keuze uit hout- en koperinstrumenten en slagwerk. Weet je nog niet precies welk instrument je zou willen spelen? Geen probleem! Kom naar één van onze workshops of geef je op voor een gratis proefles. En kom eens langs bij een van onze concerten of repetities om te zien welke instrumenten er zijn. Als je les neemt bij de harmonie hoef je niet direct een prijzig muziekinstrument aan te schaffen. Instrumenten en uniforme kleding worden door ons kosteloos in bruikleen gegeven.

Vanaf welke leeftijd kun je beginnen met muziekles?

Een kind is nooit te oud of te jong om zelf iets met muziek te doen. Met sommige instrumenten kun je al vanaf vier of vijf jaar beginnen. Sommige instrumenten zijn geschikt voor kinderen vanaf zeven of acht jaar, omdat het instrument eerder nog te groot is voor de handen.

Muziek maken is gezond!

Naast dat muziek heel leuk is, maakt muziek ook slim en het houdt je gezond! Dit blijkt uit diverse wetenschappelijke onderzoeken. Jonge kinderen zijn zeer ontvankelijk voor klank, ritme en rijm en dompelen zich graag onder in muziek. De ontwikkeling van onder meer concentratie, intelligentie en sociale interactie worden gestimuleerd door muziek te maken.
Daarnaast wordt het zelfvertrouwen gevoed en de verbeelding geprikkeld. Muziek stimuleert bovendien het taalgevoel, bevordert de motoriek en het biedt ontspanning.

Meer weten? Bekijk de muziekspecial van De Wereld Draait Door!

Talent voor muziek?

Mensen denken vaak dat je met talent geboren moet zijn om muziek te kunnen maken, maar waar je hooguit mee geboren wordt is liefde voor muziek! Wil je een goede muzikant worden, dan heb je vooral enthousiasme en doorzettingsvermogen nodig. Muziek maken is niet altijd even makkelijk. Zelfs de beste professionele muzikanten oefenen urenlang.

Hoe vaak moet je oefenen?

Wanneer je iedere dag ongeveer een half uur oefent (langer mag natuurlijk altijd), zul je merken dat het steeds een beetje beter gaat. Hoe meer je kunt, hoe meer lol je zult hebben in het muziek maken. Er zullen momenten zijn dat het oefenen voelt als een verplichting, maar over het algemeen is dat maar tijdelijk. Samen muziek maken, bijvoorbeeld in een orkest is vaak een extra stimulans.

Financiële bijdrage Harmonie Katwijk

Harmonie Katwijk legt een deel bij om de tarieven van de docenten te betalen, om te voorkomen dat leskosten een drempel vormen om op muziekles te gaan. Harmonie Katwijk ontvangt subsidies en werft sponsors om deze leskosten te kunnen vergoeden, zodat docenten voor een eerlijk tarief kunnen lesgeven. Deze betrokkenheid biedt Harmonie Katwijk ook de mogelijkheid om samen met ouders mee te beslissen over de inhoud van de lessen, en zo bij te dragen aan een optimale muziekeducatie. Leerlingen worden opgeleid om aan te kunnen sluiten bij het Grote Orkest (HaFaBra B niveau). Kwaliteit van de lessen en plezier staan hierbij voorop.

Examens

Muzikanten kunnen een HaFaBra A-, B-, C- of D-diploma behalen. Hiervoor moet je examen doen. 

Bij Harmonie Katwijk word je opgeleid tot HaFaBra B, om door te stromen naar het Grote Orkest.

trommels slagwerk muziekles
Harmonie Kids boomwhackers

Harmonie Kids

Voor kinderen van 7 t/m 11 jaar

Weet je nog niet welk instrument je wilt leren spelen, maar wil je wel muziek maken? Bij Harmonie Kids maken we muziek op BoomWhackers, pBones, door te zingen en nog veel meer.

Kleine Harmonie

Kleine Harmonie

Orkestklas

Samen muziek maken is het leukst. Daarom kunnen leerlingen al snel na de eerste lessen aansluiten bij de orkestklas: de Kleine Harmonie, als aanvulling op de instrumentale lessen.

klarinet

Muziekinstrumenten

Welk instrument wil je spelen?

Bij Harmonie Katwijk heb je de keuze uit hout- en koperinstrumenten en slagwerk. Weet je nog niet welk instrument je zou willen spelen? Lees meer over de verschillende instrumenten.

Inschrijfformulier muziekles