Geschiedenis

Home » de vereniging » Geschiedenis

Geschiedenis

Oprichting in 1896

Op 1 november 1896 is muziekvereniging Harmonie Katwijk uit Katwijk aan den Rijn opgericht om het kroningsfeest van prinses Wilhelmina in het jaar 1898 muzikaal luister bij te zetten. Tien mannen oefenden in 1896 in de schuur van de familie van Riessen aan de toenmalige Voorstraat (nu de Rijnstraat) nummer twee. Dit orkest groeide snel uit tot een vereniging van 25 personen. Op 20 januari 1898 was het zover, het eerste optreden van Harmonie Katwijk, in de Roskam.

Van marcherend korps naar zittend orkest

In de eerste 90 jaar was Harmonie Katwijk nog een echt marcherend korps met tamboers op trommels en een tamboer-maître voor het korps. In de loop van de tijd is Harmonie Katwijk zich meer en meer gaan specialiseren in zittende optredens en heeft daarbij ook haar repertoire aangepast en wisselde marsen, klassieke stukken en moderne stukken met elkaar af. 

(Tekst gaat verder onder de foto)
Harmonie Katwijk sinds 1896
Koninklijke onderscheiding erepenning

Koninklijke onderscheiding

In 1996 is het eeuwfeest op grootse wijze gevierd. Ook heeft Harmonie Katwijk tijdens dit eeuwfeest een koninklijke onderscheiding ontvangen. Sinds deze 100ste verjaardag zit Harmonie Katwijk niet stil. Vernieuwingen in muziekrepertoire, maar ook in licht en geluid maken Harmonie Katwijk tot een uniek orkest.

Uit de oude doos

Bekijk hier de HK Promo van een aantal jaar geleden:

Foto’s